Etikettbeteenden-hälsa-skötsel
Läst 1754 ggr
JohannaN
2020-04-14, 19:37

Synen hos undulater!

Fåglar ser en helt annan värld än den vi känner till, dom har mycket bättre syn än människan, så är även fallet med undulater. Synen är väldigt viktig för fåglarna både vad gäller finna mat, orientera sig, hålla utkik efter rovdjur men också uppvakta sin partner. Här tas upp mer om det hela........................

Både människor och djur har receptorer i våra ögon som kallas stavar och tappar. Stavarna tillåter oss att se former medan tapparna tillåter oss att se färg. Om ögonen inte har tillräckligt med tappar för att se varje färg i spektrumet kan det vara en orsak till att man drabbas av färgblindhet.

Vissa djur har bara vissa tappar, vilket betyder att de bara kan se begränsade färger. Detta är inte fallet för papegojor, parakiter, duvor, finkar och en rad andra arter av fåglar. Dom har faktiskt fler tappar än människor har. Papegojor har alla tappar som gör att de kan se spektrumets färger.

Fåglar och då alla fåglar har de största ögonen relaterat till deras kroppsstorlek, inget annat djur på jorden har det så. Fåglarnas ögon liknar reptilernas ögon, linsens form hos fåglar precis som hos reptiler kan förändras snabbt och mycket snabbare än människor och däggdjur.

Bra syn är avgörande för att kunna vara en god flygare. Dom flesta fågelarter kan inte röra ögat, där utgör skarven ett undantag. Fåglar har ögon på sidorna på huvudet eftersom det ger ett bredare synfält som är användbart för att hålla utkik efter rovdjur. De flesta ryggradsdjur inklusive människor har två ögonlock men fåglar har ett tredje genomskinligt membran som är rörligt vilket är unikt för fåglar.

Fåglar har fyra typer av tappar i ögat till skillnad från människor som bara har tre. Detta gör att dom kan se ultraviolett ljus. Människor kan inte se detta spektrum av ljus utan speciell teknik. Det betyder att papegojor, parakiter, duvor och finkar vi håller i fångenskap faktiskt kan se bättre än vi kan när det gäller färgspektrumet.

Fåglarna har också mycket fler ljusreceptorer i näthinnan än människor och däggdjur och också fler nervförbindelser mellan fotoreceptorerna i hjärnan än vad däggdjur och människor har. Det är därför ordentlig belysning är viktig för våra fåglar i fångenskap.

De fyra pigmenten i deras synfält förlänger färgvisionen så det går åt det ultravioletta vilket betyder att dom kan se i ultraviolett. Många fåglar i naturen visar fjädermönster som faktiskt är ultravioletta och är något som vi människor inte kan se men som dom kan se.
Fåglar som ser väldigt lika ut i sin art vad gäller färgen och teckningen även kallat polymorfa, går det alltså inte att se kön på fåglarna med blotta ögat via deras fjäderskrud men där dom ser varandra via ultraviolett och på så vis vet dom om det är hona eller hanne som dom har framför sig.

Något mer som också är intressant är att ultraviolett ljus utstrålas från både frukter, bär, frön, blommor och även insekter. Rovfåglar använder ultraviolett när dom söker efter bytesdjur, då deras urin som dom använder för att markera revir syns väldigt tydligt i det ultravioletta ljuset. När det då kommer till frukter, bär och blad som många arter äter i det vilda har en vaxig yta, detta reflekterar ultraviolett ljus som fåglarna då kan se och vet då vad dom kan äta.

Denna typ av syn kan också förklara varför fåglar kan föredra vissa typer av bär eller frukt, även om dom olika typerna av bär eller frukt kan vara näringsmässigt lika eller mogna vid samma tidpunkter. Mer som är intressant är att oätlig frukt, bland annat läste jag att Eucalyptus globulus oätliga frukter och blad har en helt annan typ av wax på sig.

Alltså om nu fåglarna kan se dessa vaxiga ytor och också väljer en typ av frukt eller bär utefter den waxade ytan vilka dom föredrar och inte föredrar, kan dom då också avgöra vilka som är ätliga och vilka som är giftiga eller skadliga för dom? Svaret är JA.

Är då fåglarna i Amazonas så smarta, att dom vet att dom äter dom farliga frukterna, bären och bladmaterialen och automatiskt vet att dom behöver leran för att föra ut gifterna? Svaret är JA. Dom väljer att äta dessa giftiga frukter, bär och bladmaterial för det höga närings-värdets skull även fall det finns andra mer ätliga och ej giftiga sorter bredvid. Då behöver dom något som rensar ut gifterna och söker då upp lerbankerna. Men dom behöver också leran för att få i sig mineralet natrium. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3367951/

Och är det då samma för fröätare? Svaret är troligtvis ja, jag letar fortfarande för att kunna få ett mer specifikt svar.

Något mer jag läste var att att dom kunnat se hos vissa arter av fåglar som var inhemska i ett land vet vad som är säkert och inte att äta, medans fåglar som inte är inhemska och tar sig in i ett land måste socialisera sig med dom inhemska arterna för att lära sig vad som är säkert och inte.

Det finns tusentals fågelarter som har ultraviolett reflekterande fläckar på fjäderdräkten. Dessa inkluderar starar, många tropiska sångfåglar och många papegoj och parakit arter men också duvor.
Men det var annorlunda för zebrafinkarna. För i ett forskningsförsök med zebra finkar handlade inte valet av hannar hos honor om hur färgstark fjäderdräkten var utan mer signalerna i beteendet som gjordes vad gäller uppvaktningen och hur deras ränder då såg ut som då var synliga i det ultravioletta men inte den synliga delen av spektrumet som var den avgörande faktorn.
När forskarna satte på ett uv reflekterande band kring ena benet och ett icke reflekterande band till det andra på hannarna så vart honorna väldigt kräsna i valet av hannar med dessa band på.
https://academic.oup.com/bioscience/article/50/10/854/233996?searchresult=1

Något mer som är intressant är att fåglar kan också se ljusrörelser mycket bättre än människor. Vi människor kan inte se ljusvibrationerna i ett lysrör men det kan fåglarna. Människan som tittar på ett lysrör ser 60 Hz medans t ex undulater och höns ser 100 Hz.

Ögat hos fåglar hålls rent av tår utsöndringar från tårkörteln och och skyddas av ett oljigt ämne från de harderian körtlarna som täcker hornhinnan och förhindrar torrhet. Dessa ämnen smörjer ögonen när fåglarna blinkar. Det tredje dolda ögonlocket blinkhinnan som fåglarna har, sveper över ögat horisontellt som en vindrutetorkare som fungerar som ett "smörjlevererande system".

Mer som kan vara intressant är att hos de flesta fåglar stiger det nedre ögonlocket för att täcka ögat när dom sover.

Mörkerseende
Hur är det med mörkerseende hos papegojor, finkar, parakiter och duvor? Dom flesta fåglar har utmärkt syn på dagen, men på natten blir deras syn lidande. Undantaget är nattlevande fåglar. Detta beror på att fåglarna har färre ljusavkännande stavar i ögonen, här är dom mer som oss människor i synen. Dom har färre stavar och har därför svårare att se på natten och det är därför panikflygning sker på nätterna hos fåglar. Därför är det bra att ha ett dovt nattljus till dom så dom kan känna sig trygga.

Ögonsjukdomar
När det kommer till sjukdomar i ögonen kan fåglarna drabbas av många olika ögonsjuk-domar precis som vi människor. De kan vara på grund av en ögonskada, eller möjligen en infektion i själva ögonområdet. Ögonsjukdomar kan vara symptom på en annan under-liggande medicinskt problem varför det är så viktigt att så fort man ser ögonproblem hos fåglar att uppsöka veterinär. Den första indikationen att fågeln har problem med ögonen är att fågeln gnuggar ena sidan av huvudet mot en gren eller gallret oftare än vanligt.

**Ögoninflammationer
**orsakas oftast av bakterier och symptomen är röda och svullna ögonlock, och kan leda till ljuskänslighet (undvikande av ljus) hos fågeln. Ögoninflammation är också ett symptom på många andra medicinska problem, bland annat luftvägsinfektioner. Efter som ögonen har förbindelse med näshålan via tårkanalen så kan infektionsämnen i näshålan tränga upp i ögonslemhinnan och orsaka problem.
Många ögonsjukdomar orsakas av just bakteriella infektioner det vill säga salmonella. Denna speciella bakterien orsakar både konjunktivit (infektion i bindhinnan ögats hud) och oftalmit (ögoninflammation) med varbildning i ögongloben och bindhinnan - och eventuellt blindhet. Dessutom är salmonella smittsam och ofta sprids från förälder till unge eller genetiskt genom äggulan.

Uveit orsakas av en inflammation i de inre delarna av ögat. Denna sjukdom är vanligen förknippas med symtom på andra invärtes sjukdomar i fågeln. Denna speciella sjukdom måste behandlas snabbt för att undvika att gråstarr bildas.

Grå starr utvecklas hos fågeln när det finns en brist på vitamin E, till och från kontinuerlig exponering för vissa artificiellt ljus men kan också vara en infektion med encefalomyelit (kronisk och svårt funktionsnedsättande neuroimmunologisk – möjligtvis autoimmun – sjukdom, som bland annat innebär stora störningar i det centrala nervsystemet och immunsystemet, och som gör att kroppen inte klarar av att producera tillräckligt med energi snabbt nog för att ersätta den energi som förbrukas. påverkar så gott som alla kroppens aspekter så som nervsystemet, immunsystemet, hormonsystemet, hjärt- och kärlsystemet, andningen, muskler, skelett samt mage och tarm ),

Mareks sjukdom är en speciell typ av ögonsjukdom som orsakas av en virusinfektion. Denna sjukdom kan leda till oregelbundet formade elever, iris problem blindhet, och kan utvecklas till cancer.Vaccination kan förhindra att denna ögonsjukdom uppstår. Men en fågel som redan är infekterade med viruset, kan inte botas, virus kan inte behandlas utan kroppen får själv klura ut hur den skall bli av med viruset och det vi kan göra är att höja immun-försvaret.

Avian Pox är en ögonsjukdom som finns hos fåglar, inte alls så vanlig i Sverige men bra att veta om att den finns och denna sjukdom är en virusinfektion. ögon symtom på denna sjukdom är svullnad av ögonlocken med blåsliknande formationer, och kan orsaka total förlust av synen. Dock påverkas inte ögongloben av infektionen och återgår vanligtvis efter infektionen behandlats. Även här viktigt att stötta immunförsvaret.

Svampinfektioner i ögat kan också leda till ögonsjukdomar hos fåglar, oftast på grund av mögligt eller dålig kvalité på foder. En vanlig svamp är Aspergillus som infekterar fågelns andningssystemet, men kan också påverka hjärnan och ögonen. Svampinfekterade ögon kommer att visa gula plack under ögonlocket. Ögat kommer också att ha en inflammation och om den inte behandlas kan denna infektion orsaka allvarliga ögonskador.

Ögonskada En grumlig, suddig eller blåaktig vit hornhinna kan indikera på en hornhinneskada/sår i ögat eller infektion. Skador kan uppstå på grund av olyckor när fågeln är ute och flyger utanför buren eller av en gren, leksak men även av en annan fågel där en näbb eller en klo råkar skada ögat och kan orsaka en bristning i ögat eller omgivande vävnad. Det tredje ögonlocket kan också skadas eller infekteras.

Vitaminbrist är en annan orsak till ögonsjukdomar hos fåglar. Till exempel kan en brist på vitamin E hos ett häckpar leda till uppkomsten av en blind unge/ungar och A-vitamin är nödvändig för riktig pigmentering och tårflöde. För att förhindra sådana brister är det som alltid att ge sin fågel en bra och varierad kost där man får med alla vitaminer, mineraler, fibrer, antioxidanter, proteiner, salter, nyttiga fetter, jod och kalk då allt detta samarbetar på ett eller annat sätt och brist på en enda av dessa komponenter kan ställa till med en hel del oreda i fågelkroppen och sjukdom.

Infon är funnen på dessa sidor

https://lafeber.com/pet-birds/why-birds-eye-are-so-different-from-ours/

https://www.sciencealert.com/birds-can-see-uv-light-now-scientists-can-show-us-what-that-looks-like

https://www.windycityparrot.com/blog/2014/03/21/magic-bird-eye-sight-challenges-blind-bird-care/

https://en.wikipedia.org/wiki/Bird_vision

https://www.audubon.org/magazine/may-june-2013/what-makes-bird-vision-so-cool

https://www.ibg.uu.se/digitalAssets/169/c_169881-l_3-k_rubene-diana-report.pdf

https://projects.ncsu.edu/cals/course/zo501/Readings/UV%20Vision%20in%20Birds.pdf

https://phys.org/news/2016-07-birds-super-sense-ultraviolet-vision.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3367951/

http://photographyoftheinvisibleworld.blogspot.com/2017/09/how-to-simulate-what-birds-may-see.html

https://www.nwf.org/Magazines/National-Wildlife/2012/AugSept/Animals/Bird-Vision

https://breedingcage.com/articles/full-spectrum-lighting-birds.php

http://bejerano.stanford.edu/readings/corbo/Goldsmith_what_birds_see.pdf

https://academy.allaboutbirds.org/how-birds-make-colorful-feathers/

https://www.arcadiabird.com/articles/tetrachromacy-a-powerful-tool/

https://www.parrotwebsite.com/can-parrots-see-in-the-dark/

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

  • Redigerat 2020-10-15, 22:33 av JohannaN
Upp till toppen