Etiketterallmänt-om-undulaterbeteenden-hälsa-skötselmat-utfodringhälsa-sjukdomarhäckningutfodringmiljöberikningfakta-om-undulaterartikel
Läst 11149 ggr
JohannaN
2015-04-15, 17:37

Lära våra undulater att äta nyttigt steg för steg!

Förhandsgranskning av bild 1 av 6
Förhandsgranskning av bild 2 av 6
Förhandsgranskning av bild 3 av 6
Förhandsgranskning av bild 4 av 6
Förhandsgranskning av bild 5 av 6
Förhandsgranskning av bild 6 av 6

Att få fåglarna att äta nyttiga saker är lättare sagt än gjort, men det finns knep att lära dom och särskilt för dom mindre fågelarterna som också är lite mer kräsna, en av dessa arter är undulaterna men även andra arter. Här tas upp steg för steg hur man kan lära undulaterna att äta nyttigare och att få i dom det hela.............

Tänkte här ge en liten beskrivning om hur man kan få fåglarna att vilja provsmaka nyttigheter som gör att deras kroppar får i sig av saker dom behöver. Det är inte alltid så lätt att få dom att äta av nya saker och särskilt inte om det är helt nytt för dom att ens få smaka på nya saker. Här kommer bildspel på hur ni kan göra och på olika saker. tråden hålls låst tills jag har fått ordning på dom olika sätten man kan göra det på, detta kallas för gegga eller röra.

Först ut är blåbärsröran som är en enkel, ofta mycket uppskattad och smaklig röra som brukar få dom flesta små liven att våga provsmaka det nya. Tänk på att det kladdar mycket så ha ett stänkskydd. Här kommer steg för steg och bilderna ger er riktlinjer också hur man gör.

1. Tina upp frusna svenska blåbär så att det blir saft av det, varför svenska blåbär undrar ni då?? Jo, för dom innehåller mer av det färgade nyttiga ämnet med antioxidanter vilket gör att det är lättare att jobba med när man skall ha ner det i röran.

2. Häll i saften där ni tycker att det känns lagom och tillsammans med en lagom mängd frön era fåglar äter.

3. Rör ihop saften med fröna så fröna blir täckta av saften/blå.

4. Lägg sedan i kalkpulver och vitaminpulver/vitamindroppar och rör ihop även detta.

5. Sedan är det bara att lägga upp i skålarna och servera. Lägg gärna i lite blåbär också så fåglarna kan smaka på dom och lära sig att det som smakar på fröna är det som kommer från dom mörka bären.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

  • Redigerat 2020-10-15, 23:37 av JohannaN
JohannaN
2015-04-15, 19:31
Förhandsgranskning av bild 1 av 7
Förhandsgranskning av bild 2 av 7
Förhandsgranskning av bild 3 av 7
Förhandsgranskning av bild 4 av 7
Förhandsgranskning av bild 5 av 7
Förhandsgranskning av bild 6 av 7
Förhandsgranskning av bild 7 av 7
#1

Då kommer nästa röra man kan göra och det är olika pulversorter så som nypon, korngräs, vetegräs, spirulina, alfa alfa, nässelpulver m.fl som man kan köpa i hälsokostbutik. Dessa är oerhört näringsrika och bra att ge våra små liv.

1. Häll upp lite mer än en tesked frön till varje fågel i en bunke som man gjorde med den andra röran.

2. Ha en sprayflaska redo för att spraya fröna med.

3. Spraya fröna lite lätt så dom blir fuktiga, rör gärna runt vattnet så även fröna under blir fuktiga.

4. Ingredienserna i denna röran är nyponpulver, vetegräs-pulver samt b-vitamindroppar. jag har b-vitaminer för häst som jag doserar upp och häller i men det går lika bra att använda b-vitaminer som används i zoo-affärer för gnagare och fåglar. B-vitaminer är det samma oavsätt om det är för människor, djur eller fåglar, det är bara doseringen som inte är den samma.

5. Häll sedan i en halv till en hel tesked pulver av varje beroende på om du har lite fåglar eller fler fåglar samt b-vitaminerna.

6. Rör sedan runt fröna och det är nu här som sprayningen av vatten kommer in i bilden för det gör nämligen så att pulvret fäster sig på fröna så fåglarna inte kan komma undan utan måste äta det.

7. Sedan är det bara att servera på bilden lade jag också på foderkalk när allt var klart och upplagt i skålarna uppe på till häckfåglarna men det kan man också göra till dom andra fåglar om man vill också. Finns att köpa kalkpulver på www.undulatshopen.se

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

JohannaN
2015-04-15, 19:44
Förhandsgranskning av bild 1 av 5
Förhandsgranskning av bild 2 av 5
Förhandsgranskning av bild 3 av 5
Förhandsgranskning av bild 4 av 5
Förhandsgranskning av bild 5 av 5
#2

Då fortsätter vi med en ny röra och det är groddade mungbönor. Groddar innehåller massor av näring som våra små dun behöver och brukar vara väldigt uppskattat. Dessa kan man köpa i en vanlig mataffär.

1. För att grodda dom behöver man Mungbönor som man lägger i blöt över natten. (eller så kan man köpa färdiggroddade i affären).

2. Dagen därpå skölj dom noga i en sil.

3. Lägg dom sedan i en groddningslåda och ställ dom för groddning i fönstret, skölj dom med jämna mellanrum. Man kan också ha kvar dom i silen, ställ silen i en passande gryta till silen och sätt en tallrik uppe på silen, skölj dom noga.

4. När groddarna ser ut som på bilden skölj dom igen och nu är det dags att börja på receptet.

5. Mixa dom groddade mungobönorna till en gröt och lägg sedan i en tesked frön per fågel i en bunke tillsammans med mungobönsgröten.

6. Rör sedan om noga runt den mängd frön fåglarna får och sedan är det bara att servera upp det i deras utfodringsskålar.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

JohannaN
2015-04-15, 20:07
Förhandsgranskning av bild 1 av 10
Förhandsgranskning av bild 2 av 10
Förhandsgranskning av bild 3 av 10
Förhandsgranskning av bild 4 av 10
Förhandsgranskning av bild 5 av 10
Förhandsgranskning av bild 6 av 10
Förhandsgranskning av bild 7 av 10
Förhandsgranskning av bild 8 av 10
Förhandsgranskning av bild 9 av 10
Förhandsgranskning av bild 10 av 10
#3

Nästa recept görs på röda linser, andra går också bra så som gröna, gul, svarta, mindre m.fl. Dessa är väldigt proteinrika och innehåller också en hel del nyttigheter för dom små. Man kan också grodda till dom lite så blir dom ännu nyttigare.

1. Det man behöver är då röda linser som man lägger i blöt över natten. tänk på att dom sväller så man inte lägger i för mycket åt gången.

2. På morgonen sköljer man Linserna noga. låt det gärna vara lite vatten kvar så du inte skakar av allting så det blir lite saftigt och vattnigt. Vill man kan man också koka linserna.

3. Lägg dom avsköljda linserna/ i en mixer och mixa detta till en gröt, samma sak om man kokat dom.

4. Där efter lägger man i en tesked frön per fågel och mål mat med linsgröten (gäller undulater och mindre arter så som finkar).

5. Ta också ett bra mineralpulver, jag har också i b-vitaminer. Tillsätt mineral-pulvret samt b-vitamindropparna.

6. Rör sedan om noga, noga så alla frön blir täckta av gröten. 

7. Sedan är det bara att lägg upp det på ett fat eller i skålar och servera till dom små liven.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

JohannaN
2015-07-04, 14:20
Förhandsgranskning av bild 1 av 4
Förhandsgranskning av bild 2 av 4
Förhandsgranskning av bild 3 av 4
Förhandsgranskning av bild 4 av 4
#4

**Nästa recept innehåller morötter, broccoli och röd chili + chili fröna samt kanel, korngräs pulver, nässelpulver och kalkpulver.

Morötter **innehåller massor av fiber, vitaminerna B6, C och K och mineralerna kalium och mangan. Därutöver innehåller rötterna betakaroten – ett förstadium till A-vitamin, som skyddar infektioner och är bra för huden och ögat.
*Korngräs* är ett av  de mest väl sammansatta födoämnena näringsmässigt som naturen har att erbjuda. Korngräset är speciellt rik på betakaroten som är förstadiet till a-vitamin. Den är också rik på just vitamin A men också vitamin B1, B2, B12, vitamin C. Den är också rik på mineralerna kalcium, järn och kalium samt folsyra, men inte nog med det är gräset rikt på klorofyll (växternas blod) som renar vårat och våra djurs blod och stärker immunförsvaret, kostfiber finns det också mycket av. Den förser dessutom kroppen med ett brett urval av naturliga mineraler, vitaminer och enzymer och hela 18 aminosyror. 

Chili Innehåller höga mängder vitamin A, B, C och E samt mineraler som koppar, kalium och tiamin. Chili innehåller också sju gånger mer vitamin C än apelsiner.

Kanel är på bland annat rikt på kalcium, fibrer, järn, flavanoler, mangan, och flera potenta antioxidanter. Man kan ge kanel då och då till fåglarna men skall ges med motta då kanel kan innehålla det giftiga ämnet kumarin som orsakar leverskador. Det är främst kanel som kommer från USA som innehåller det skadliga ämnet och det är i höga doser som ämnet är farligt för levern, men att ge då och då är ingen fara och är en bra variation i fåglarnas kost.

Broccoli Innehåller A-vitamin, K-vitamin, folat, fibrer, en del B6-, B1-, B2- B3-vitaminer, E-vitamin, järn, kalcium, kalium, magnesium, zink m.fl broccoli kan man ge då och då i kosten utan problem.

Nässelpulver Innehåller vitamin A, B1, B5, C, E, D, F, K och P, klorofyll, kiselsyra, järn, kalcium, folsyra, aminosyror, magnesium, myrsyra, folacin, xantofyll, histamin, serotonin, acetylkolin, glykosider, karotin, flavonoider, mangan, kalk, fosfor, natrium, koppar, kisel, kalcium, serotonin, acetylkolin, mangan, krom och zink m.fl. och är bra mot mycket i kroppen.

Du behöver

1. Det man behöver är då morötter, broccoli, röd chili, kanel, korngräs pulver, nässelpulver, kalkpulver.  Du behöver också en sprayflaska och en mixer samt en skål och en sked.

2. Lägg i morötter, broccoli och röd chili i en mixer och mixa detta fint, fint.

3. Där efter lägger man i en tesked frön per fågel och mål mat med det du mixat och sprayar fröna så allt fastnar i varandra (frögivan gäller minder papegojarter så som undulater, sparvpapegojor och mindre arter så som finkar).

4. Lägg sedan i en tesked av korngräs pulvret, nässelpulvret och kanelen samt kalkpulvret.

5. Rör sedan om noga, noga så alla frön blir täckta av mix-röran och så också pulvren.

6. Sedan är det bara att lägg upp det på ett fat eller i skålar och servera till dom små liven.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

JohannaN
2015-09-04, 14:54
#5

Här kommer ett mumsigt recept där man då först lägger i mängden frön till fåglarna i en skål. Någon dag innan blötlägger man gröna linser och groddar dom. Man har också ha i kokt ris eller uppblött ris som stått över natten och få dra till sig, klipper ner amerikanska blåbär och sätter upp röd chili på ett spett och hänger in till fåglarna. bara att servera.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

JohannaN
2015-09-04, 14:59
#6

Du behöver mango och granatäpple som finns i frysdisken i affären, ägg, morötter.

Du tinar upp mangotärningarna och grantäpplebitarna och lägger i dessa i en skål ihop med hård kokt ägg och antingen riven eller tärnade morötter som går utmärkt både kokt och okokt att ge. Lägger i den andel frön fåglarna skall ha och lägger alla ingredienserna och sedan är det bara att servera maten till dom.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

JohannaN
2015-09-16, 23:00
Förhandsgranskning av bild 1 av 2
Förhandsgranskning av bild 2 av 2
#7

fröblandningen som bas i denna matsedel som innehåller kanariefrön, hirs, niger-frön, skalad havre och även gräsfrön.
**sedan tillsätter man det nedan som vägs upp noga då det är lite av varje som gäller:
**

- Ner-hackade cashew nötter
- pumpafrön
- majs-flakes
- Torkade vita melonkärnor
- solrosfrön
- korn
-torkade bär
- bovete-flakes
Duvblandning som man kan köpa på undulatshopen.se bestående av:
-vete
- hel havre
- Röd sorgum
- Majs krossad
- Bovete
- Raps
- Safflor

Sedan lägger man i av dessa ingredienserna noga uppvägt:

- Blötlagd fröblandning
- Blötlagda röda linser
- Blötlagda gröna linser
- Blötlagda gula ärtor
- En nypa kalcium Calcivet från Birdcare strödd uppe på.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

JohannaN
2018-04-05, 12:46
Förhandsgranskning av bild 1 av 3
Förhandsgranskning av bild 2 av 3
Förhandsgranskning av bild 3 av 3
#8

Ägg, torkad tomat, majs, morot, broccoli, senapskål, mangold, rödbetor, basilika, persilja, rosmarin, mynta, maskros, quinoa och teffs säd, alalfa, baljväxterna (mungbönor, ärtor, kikärtor, linser), chia frö. Tillsammans med lite grön hirs 🙂

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

JohannaN
2018-04-05, 12:50
Förhandsgranskning av bild 1 av 3
Förhandsgranskning av bild 2 av 3
Förhandsgranskning av bild 3 av 3
#9

torkad tomat, torkad chili, teff och quinoa groddar, mungböna, kikärts och linsgroddar, majs, morot, persilja, rosmarin, basilika, senapskål, mangold sallad, rödbetor, chia frön och fräsch hirs🙂

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

JohannaN
2019-02-06, 20:49
#10

Här är lite enkla ingredienser 🙂

- Mixade morötter som bas
- Fin hackade valnötter
- Mixade Amerikanska blåbär
- Mixat äpple
- Chili pulver
- Groddade gula ärtor
- Groddade frön
- Hampa olja
- Närings jäst.

Allt ihop rört 🙂

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

JohannaN
2019-02-06, 21:00
#11

- Färsk gurkmeja
- Fänkål
- Majrova
- Kålrabbi
- Kålskott
- Persilja (färsk)
- Timjan (färsk)
- Zucchini
- Stjälkselleri
- Örtmixen (maskros, maskros rot, passionsblomma, kamomill blommor, eukalyptus blad)
- Havregryn

Allt är ihop mixat. Lägga i påsarna och frysa in🙂

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

JohannaN
2019-02-06, 21:02
#12

Ingrerienserna i denna chop som är en förchop så att säga, en som jag fryser in som jag sedan kommer tina och blanda ut med groddar etc. kommer här:

- Ingefära
- Ärtor
- Paprika (röd och grön)
- Grönkål
- Morötter
- Brysselkål
- Torkad Örtmix
(bestående av denna gången maskros och rot, eukalyptus, kamomill, passionsblomma)
- Rå lila sötpotatis
- Rädisor
- Havregryn som suger åt all vätska
- Kokt Quinoa.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

[Borttaget]
[Borttaget] 
2019-02-13, 23:50
#13

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget] 
2019-02-13, 23:52
#14

Inlägget är borttaget

JohannaN
2019-02-13, 23:55
Förhandsgranskning av bild 1 av 4
Förhandsgranskning av bild 2 av 4
Förhandsgranskning av bild 3 av 4
Förhandsgranskning av bild 4 av 4
#15

Nyttiga bollar till fåglarna🙂

- Kokad lila sötpotatis som bas
- Färsk gurkmeja
- Fänkål
- Majrova
- Kålrabbi
- Kålskott
- Persilja (färsk)
- Timjan (färsk)
- Zucchini
- Stjälkselleri
- Örtmixen (maskros, maskros rot, passionsblomma, kamomill blommor, eukalyptus blad)
- Havregryn
- Ingefära
- Morot
- Röd chili.

Först koka den lila sötpotatisen så att man kan göra mos. Under tiden finhacka alla grönsakerna, örterna och blanda samman allt det hackade med havregryn så havregryna tar upp vätskan.
När sötpotatisen är färdig kokt mosa potatisen och gör den lagom kletig som en chokladbolls smet ungefär, lägg till av grönsaks och örtmixen, blanda ihop med sötpotatisen.
Där efter tillsatte jag frön och rörde ihop för att få dom att våga smaka och bli intresserade.
Sedan är det bara att rulla dom till bollar och rulla dom i t ex finhackade nötter, frön av olika sort etc. lägga dom i en burk och frysa in🙂

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

JohannaN
2019-02-13, 23:56
#16

- Groddade gröna linser
- Groddad Quinoa 
- Färsk gurkmeja
- Fänkål
- Majrova
- Kålrabbi
- Kålskott
- Persilja (färsk)
- Timjan (färsk)
- Zucchini
- Stjälkselleri
- Örtmixen (maskros, maskros rot, passionsblomma, kamomill blommor, eukalyptus blad)
- Havregryn
- Ärtor
- Ingefära
- Rå lila sötpotatis

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

JohannaN
2019-04-24, 20:12
#17

- Sötpotatis
- Rädisa+blast
- Röd paprika
- Gul paprika
- Sallad
- Maskrosor
- Pinjenötter
- Valnötter
- Gurkmeja
- Ingefära
- Svartpeppar
- Gröna pumpafrön

Allt ihop mixat med Blötlagda frön samt sojayoghurt.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

JohannaN
2019-04-24, 20:14
#18

**Kokta frön:
**- Quinoa
- Amaranth
- Bovete
- Hirs samt kokt spagetti.

Blötlagda frön:

- Hirs
- Kanariefrön
- Nigerfrön
- Havre

Torra frön:
- fänkål
- Anis
- Kummin

Samt färsk klippt persilja.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

JohannaN
2019-04-24, 20:24
#19

- Groddade gröna linser
- Kokt ägg
- Persilja
- Morötter

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

JohannaN
2019-04-24, 20:29
#20

- Kokt sötpotatis
- Kokta morötter
- Vetegräs pulver
- Nyponpulver
- Chili pulver
- Spirulina
- Näringsjäst
- Blötlagda frön.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

JohannaN
2019-04-24, 20:49
#21

- Blötlagda frön av stor variation
- Torkade rönnbär
- Spirulina pulver
- Nyponpulver
- Blåbärspulver
Nässelpulver
Probiotika (flora+) för lite goda bakterier i magen.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

JohannaN
2019-04-24, 20:51
#22

Egengjord granola med solrosfrön, svartavinbär, jordgubbar och kokosflingor.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

JohannaN
2019-04-24, 20:54
#23

Rödbetsgroddar
Chiafrön
Blötlagda frön
- Kokt qunoa, bovete, amarant och hirs

- Amerikanska Blåbär
- Äpple.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

JohannaN
2019-04-24, 21:00
#24

- Kokt quinoa (bruna, vita och svarta)
- Svarta sesamfrön
- Rödkål
- Grönkål
- Brysselkål
- Kålskott
- Blötlagda linser
- Gröna ärtor
- Majsmjöl
- Mandelmjöl
- Kardemumma pulver
- Gurkmeja
- Ingefära.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

JohannaN
2020-01-05, 17:01
#25

Mixad:

- butternut
- pumpa
- polkabetor
- broccoli
- selleri
- papaya (tärningar)
- päron
- äpple.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

JohannaN
2020-01-05, 17:04
#26

- groddat vete
- groddad fröblandning
- Aroniabär
- rönnbär
- jordgubbar.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen